Waar heb je een vastgoedmakelaar voor nodig?

5085_D6BFDCAF-C0B2-8124-BCB85F51C5E70536_nl

1. De vastgoedmakelaar evalueert
 
De vastgoedmakelaar zal het pand schatten, en er een realistische prijs op zetten. Hij gaat dat doen op basis van zijn ervaring, zijn kennis van de markt en vergeleken met andere panden.
Volgens het BIV (Beroepsinstituut van vastgoedmakelaars) hebben particulieren nogal de neiging hun pand te overwaarderen, met gemiddeld zo'n 10%. Dat heeft tot gevolg dat het lang te koop blijft staan en uiteindelijk in waarde verliest.
De vastgoedmakelaar heeft er alle belang bij om een evenwichtige schatting te maken. Want als hij een pand te duur in de markt zet, geraakt het slecht of niet verkocht, verkoopt hij het te goedkoop, dan verdient hij minder...

2. De vastgoedmakelaar verifieert
 
De vastgoedmakelaar verifieert alle noodzakelijke informatie voor een vlotte verkoop: stedenbouwkundige aspecten, vergunningen, attesten, verborgen gebreken, eigendomstitels, enzovoort. Hij stelt een compleet dossier op: uittreksel uit het hypotheekregister, opzoekingen op het kadaster, enzovoort, enzovoort

3. De vastgoedmakelaar prospecteert
 
Nadat een eigenaar een verkoopmandaat aan zijn vastgoedmakelaar heeft gegeven, gaat deze laatste bij zijn eigen cliënteel, dat geïnteresseerd zou kunnen zijn, prospecteren. Hij zal daarvoor de geijkte kanalen gebruiken: zijn vitrine, kranten, lokale bladen en internet. We kunnen Immoweb aanbevelen uiteraard.

4. De vastgoedmakelaar regelt bezoeken, beantwoordt vragen
 
De vastgoedmakelaar regelt bezoeken door kandidaat-kopers. Hij doet ook de onderhandelingen over de vraagprijs. Hij is immers de mandataris van de verkoper. Hij beantwoordt de - soms lastige - vragen van kandidaat-kopers. Hij checkt ook de solvabiliteit van de kandidaat-kopers. En ook na verkoop zal hij zijn verantwoordelijkheid opnemen? Et après la vente, il engage sa responsabilité???.

5. De vastgoedmakelaar geeft waarborgen
 
Het beroep van van vastgoedmakelaar is beschermd. Hij moet verplicht ingeschreven zijn bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV-IPI) en dient de regels en deontologie te respecteren. 

We onthouden:
 
Hij moet verzekerd zijn tegen beroepsfouten zodat fouten die hij mogelijk zou maken tijdens de uitvoering van zijn werk gedekt zijn;
hij moet een financiële waarborg kunnen bieden die de die de bedragen op zijn derdenrekening dekt;
Hij moet een continue beroepsvorming volgen, aangezien zijn werkgebied voortdurend evolueert, onder andere op wettelijk vlak.
 
De niet-naleving van deze regels heeft sancties tot gevolg, gaande van een verwittiging tot uitsluiting van het beroep. Er zijn nog altijd enkele beunhazen - die het imago van iedere makelaar schaden - actief, maar dankzij de steeds strengere regels zijn hun dagen geteld.

Overtuigd van de toegevoegde waarde van ene vastgoedmakelaar?

Volledig artikel:
http://www.immoweb.be/nl/woning-te-bouwen-bouwen-renoveren/artikel/waar-heb-je-een-vastgoedmakelaar-voor-nodig-.htm?mycurrent_section=build&artid=5085